Mi alapján vásároljunk autót? - Egy autóalkatrész kereskedő tanácsai

Autóalkatrész bolt

Ár

Olyan autót válasszunk, aminek a kifizetése nem haladja meg a lehetőségeinket és nem okoz megélhetési problémát. Lehetőség szerint fizessük ki egy összegben a vételárat és ne hitelt vegyünk fel. Hogy miért? A megvásárolt autó minden esetben veszít az értékéből, főleg ha minél drágább autót vettünk. Magán használat esetében, ez minden esetben veszteséggel jár, sőt az autó fenntartásának pont a legtöbbe kerülő része az értékcsökkenés, amivel kevesen számolnak. Akkor kevésbé veszteséges a vásárlás, ha pénzt termel nekünk.

Tetszetősség

Minden esetben úgy válasszunk, hogy amit megveszünk az tetszen. Akkor lesz benne örömünk. Ha a megvásárolt autó nem tetszik, akkor mindig kifogásokat és hibákat fogunk keresni rajta. Ne feledjük, az autó nekünk kell, hogy tetszen és nem másoknak!

Használat

Függ attól, hogy magáncélra vagy üzleti lehetőségek kihasználására vásároljuk. Ha magáncélú a vásárlás, akkor elsődleges szempont, hogy hány személy fogja az autót használni. 1-2 személy esetén elegendő lehet egy kisebb, esetleg 2 ajtós autó is. 3-5 személy esetén célszerű legalább 4 ajtós, nagyobb csomagtartóval rendelkező autót választani. 5 személy felett egyterű autóban célszerű gondolkozni, ami legalább 6-7 személy szállítására alkalmas. Ettől több személy esetén kisbusz, vagy nagyobb személyszállító jármű vásárlása javasolt. Ha a vásárlás üzleti célú, akkor figyelembe kell venni az üzlet jellegét, esetleges teherszállítás megoldását, akár elszámolási lehetőséget is. Amennyiben az üzlet szállítással nem foglalkozik, akkor kisebb autóban lehet gondolkozni. Ha a cég foglalkozik szállítással, de kisméretű anyagokkal foglalkozik, akkor furgon javasolt. Minél nagyobb anyagok szállításával foglalkozunk, annál nagyobb rakterű járművet célszerű választani.

Alkatrész ellátottság

Az egyre dráguló autók mellett gondolnunk kell azok fenntartási költségeire is! Pénzt spórolhatunk, vagy akár pénzt veszíthetünk a rosszul választott autó megvásárlásával. Miért? Azért, mert vannak olyan autók, melyekhez nem gyártanak alkatrészeket külön, csak nagyobb elemekkel együtt cserélhetők. Vagy bizonyos típusoknál főként csak gyári alkatrészeket tudunk venni, melyek sok esetben borzasztóan drágák és az előtte ’olcsón’ kiválasztott jármű többszörösen visszahozza az árát. Nem beszélve a nagyobb összegű alkatrészvásárlásról és magas rezsióra díjakról. Utángyártott alkatrészek nagy mennyiségben és különböző minőségben érhetők el a piacon, melyekből kedvünkre mazsolázhatunk. Célszerű autóvásárláskor előre érdeklődni az alkatrészárakról, vagy az esetleges típushibákról az adott kereskedőnél. Még pártatlanabb, és független szakmai tanácsot kaphatunk az autóalkatrész üzletekben.

Eladhatóság

Szempont lehet, bár egy kicsit furcsa, hogy jármű vételekor már az eladásra gondoljunk. Arra, hogy a vásárolt jármű, eladáskor mennyit fog érni. Vannak típusok, melyek jól tartják piaci értéküket és vannak típusok melyek kevésbé értékállóak, és nehezebben eladhatóak. A folyamatos szervizelés és karbantartás eladáskor előnyünkre válhat. Ha úgy gondoljuk, hogy már nem akarjuk a jelenlegi járművünket többé használni, vagy nem leljük már benne örömünket, akkor a lehető legjobb feltételekkel váljunk meg tőle.

Megtisztelőnek tartom, hogy végigolvasta vásárlási tanácsadómat és remélem, van benne olyan tanács, mely ezek után még könnyebbé és egyszerűbbé teszi önnek új jármű vásárlását.

Harag Balázs