Mi alapján válasszunk autóalkatrészt? - Egy autóalkatrész kereskedő tanácsai

Autóalkatrész bolt

Ár

Sajnos egyre több mindent a pénz határoz meg életünkben, nincs ez másképp az autóalkatrész vásárlásakor sem. Aki megteheti annak célszerű hiba megjelenésekor azonnal a legmegfelelőbb, és a hibához tartozó problémás alkatrészt megvásárolni autójához. Ez lehet gyári, jó minőségű után gyártott, vagy gyengébb minőségű után gyártott alkatrész is. Persze ezen alkatrészek ára nagy mértékben eltér egymástól. Indulva a legdrágábbtól (gyári) – a legtöbb esetben- a legolcsóbbig (gyengébb minőségű után gyártott), az ár sok esetben a minőség rovására mehet.

Szaktanács

Célszerű minden esetben kikérni szakember véleményét vásárlás előtt, vagy közben. Sok kellemetlenségtől szabadulhatunk meg, ha így teszünk. Hála Istennek a 90-es évek közepétől foglalkozom folyamatosan autóalkatrészek értékesítésével, ez idő alatt rengeteget fejlődtem szakmai téren. Úgy gondolom, hogy sok jó tanáccsal tudok segíteni kedves ügyfeleinknek, akik ezt megköszönve rendszeres vásárlásukkal igazolják vissza.

Megbízhatóság (Márka)

A piacon sokféle termékkel találkozhatunk. Ezek között megtalálhatóak a gyárival közel azonos minőségű, de árban elérhetőbb márkás termékek. Több típus ezek közül gyári beszállítói termék, amivel a gyárban összeszerelik az autót. Ezután bekerül az után gyártott piaci termékek közé, azonos minőségben, fémjelezve a márka jellegét, megbízhatóságát.

Megbízhatóság (Minőség)

A jó minőségű, márkás termékek drágábbak, de kevesebb probléma lép fel velük kapcsolatban. Ezeket a termékeket követi a közepes minőségű, a márkás termékekhez képest olcsóbbak, melyek a felsőbb kategóriától az alsóbb kategória felé haladnak. Végül a gyenge minőségű, olcsó, több problémát okozó alkatrészek (nevenincs, gyártó beazonosítása nélküli). Ebből következtethetünk arra, hogy az olcsóbb termékek gyakran több problémát és gondot okoznak, mint a jó, vagy nagyon jó minőségű, de drágább, megbízhatóbb termékek. Ezt feltétlenül vegyük figyelembe, ha autónkat, hosszú távon szeretnénk megelégedéssel használni.

Élettartam

Egy alkatrész élettartama egyaránt függ a milyenségétől és a felhasználás körülményeitől. Amennyiben olcsó alkatrészt választottunk, ne várjuk el, hogy hosszú távon, megfelelő minőségben szolgál ki minket. Ha a jobb minőség mellett döntöttünk joggal várhatunk el hosszabb élettartamot is. Ami a statisztikát figyelembe véve be is igazolódik. Sokat számít, mennyire vagyunk figyelemmel autónk, ezáltal az alkatrészek iránt is. A gondos használat meghálálja magát. Kellő odafigyeléssel időt, pénzt és számos kellemetlenséget tudunk megspórolni, mely még élvezetesebbé teheti számunkra az autózást.

Garancia

Fontos, hogy tisztában legyünk az általunk választott és vásárolt termék garanciájával! Minden termékre más és más garanciális feltétel vonatkozik. Ez vonatkozhat termékre, szerelésre és sajnos sok esetben személyes hozzáállásra is. Szerencsés esetben egyikkel sem találkozunk, de a mai tömeggyártás ezt egyre ritkábban kerüli ki.

Megtisztelőnek tartom, hogy végigolvasta vásárlási tanácsadómat és remélem, van benne olyan tanács, mely ezek után még könnyebbé és egyszerűbbé teszi önnek autóalkatrész vásárlását.

Harag Balázs